Omtale af sagen i 2009


Danmarks næststørste kriminalsag, der måske aldrig officielt bliver opklaret. INDEX: Lock-Hansen sagen

27. december 2009



BT skriver om "de 4 største danske mordgåder". BT omtaler 3 sager, der er 20-25 år gamle. Desuden omtales "Lock-Hansen sagen / Mordet i Højbjerg". Journalist Birger A. Andersen nævner ikke, at hans blad omtalte sagen for 3 måneder siden (19. september 2009) med navn på den formodede gerningsmand.

BT henviser til de mange timer politiet har brugt på efterforskningen. Journalisten skriver også om evt. kontakt til russisk spion, men i den forbindelse ikke noget om agenter med forbindelse til DDR.


Journalist Birger A. Andersen omtaler huset på Hestehavevej 2B som pragtvillaen og det nævnes, at der kun er 1% chance for at sagen nogensinde officielt opklares.



23. december 2009


På JyllandsPostens internetside om fotograf Casper Dalhoffs hverdag er årets fotos gengivet. 17. september 2009 fortalte JP om Jørgen Skovsteds kommende bog om "Lock-Hansen sagen". (Foto: Casper Dalhoff, JP).



19. december 2009




Nyt nr. af Horoskopbladet er udsendt til abonnenter. Til salg i kioskerne fra 23. december 2009. Ud over gennemgang af sagen er der en astroligsk skitse og flere numeroskoper.



Lørdag 28. november 2009


Jørgen Skovsted holdt kl. 14 foredrag for 70 personer på Skåde Lokalcenter.




Oscar Marcus Lock-Hansen brugte sjældent sine fornavne. Han kaldte sig kun "Lock-Hansen".

I de mange omtaler i artikler og bøger om ingeniør Lock-Hansen er det altid nævnt, at han underviste og skrev lærebøger.

Eksempler fra hans bøger har ikke været gengivet, måske fordi det vil være meget få, der forstår noget som helst af indholdet.

I 1966 udgav han en ny samling og på denne side her kan man se, hvad det var Marie Rode Lock-Hansen bl.a. fremstillede på sit forlag "Rolock" på trykkeriet i kælderen på Hestehavevej 2B.



17. oktober 2009


Forfatteren, journalist Jørgen Skovsted har et stort indlæg i JP-Århus. Han henviser bl.a. til, at antikvarboghandler Rørbæk gentagne gange i JP-Århus har kritiseret den bog, som Skovsted udgav medio september 2009.


Rørbæks første angreb kom inden bogen var udkommet. Skovsted imødegår flere af de punkter hans tidligere ven og samarbejdspartner fremkommer med. Desuden nævner han, at Rørbæk nu pludselig roser Århus Politi i modsætning til tidligere, hvor Rørbæk kritiserede politiet og ligefrem klagede over dem til Statsadvokaten. Rørbæk bryder sig heller ikke om, at "andre" beskæftiger sig med sagen. Indlægget kan læses her.



16. oktober 2009

MORDET DER IKKE MÅTTE OPKLARES.


Esbjerg Kommunes Biblioteker omtaler Jørgen Skovsteds nye bog. Man kalder sagen for "Mordet der ikke måtte opklares".



15. oktober 2009

JØRGEN SKOVSTED HAR FÅET BEKRÆFTET FLERE OPLYSNINGER.


Camilla Kjærgaard Olesen fra Lokalavisen/Århus, skriver, at Jørgen Skovsted har fået bekræftet flere af de oplysninger, han har bragt i sin bog. Oplysninger om den grønne Morris Mascot og Europahuset (tidligere BP-Huset) er i fokus. Politiinspektør Ole Madsen hos Østjyllands Politi ønsker i.flg. Lokalavisen/Århus ikke at kommentere.


Læs artiklen i Lokalavisen/Århus her.




10. oktober 2009

SAGEN "RØRBÆK MOD SKOVSTED" FORTSÆTTER.


Antikvarboghandler Lars Rørbæk skriver indlæg om journalist Jørgen Skovsteds nye bog "Den sandsynlige morder".


Overskriften på "anmeldelsen" er pudsig nok overskriften på den bog Lars Rørbæk udgav på sit eget forlag?

15. december 2006 udgav Rørbæk på sit forlag en bog om samme sag. Bogen var skrevet af Jørgen Skovsted og Lars Rørbæk. Begge havde samarbejdet om bogen gennem lang tid. Dette samarbejde blev brat afbrudt få dage før bogen blev udsendt. Rørbæk præsenterede selv bogen for pressen og klagede umiddelbart efterfølgende over Århus Politi, fordi en kriminalkommissær efter Rørbæks mening ikke omtalte hans bog respektfuldt nok.

Ved juletid 2007 udgav Rørbæk en bog om sagen, hvor han bl.a. fortalte om sig selv og sit forhold til sagen.

De ældre bøger, som Lars Rørbæk udgav på sit forlag, kan stadig købes hos boghandlerne. Jørgen Skovsteds bog udkommer i nyt oplag.



7. oktober 2009


Redaktør Jens Kaiser, JP-Århus, der i mange år har fulgt "Lock-Hansen sagen", blev 6. oktober 2009 hyldet på sin 60 års dag. Artiklen kan læses med log-in på www.JP.DK



6. oktober 2009


Jyllands-Posten skriver at bogen "Den sandsynlige morder" ligger i toppen af Hit-listen. Desuden skriver man, at der kommer et nyt oplag.



4. oktober 2009


Jørgen Skovsteds bog "Den sandsynlige morder" er på Besteller-listen.



3. oktober 2009


Sognepræst Torsten Dam-Jensen anmelder indholdet i Jørgen Skovsteds bog "Den sandsynlige morder".



29. september 2009


Forlaget Astrologihuset oplyser, at Lock-Hansen sagen vil blive omtalt i næste nr. (2010 nr. 1) af bladet "Horoskopet". I bladet anmeldes ofte bøger, som man kan se eksempler på her.



27. september 2009


27. september 2009. Forfatter og journalist Jørgen Skovsted, Højbjerg, der i sidste uge udsendte bogen "Den sandsynlige morder", skriver også lokalhistorie. JP-Århus bringer en 2-siders artikel om forholdene i tresserne på Rundhøjskolen i Holme. Ud fra arkivmateriale fortæller Jørgen Skovsted bl.a. om, hvordan datidens lærere brugte forskellige magtmidler, når eleverne ikke opførte sig ordentligt.



24. september 2009


24. september 2009. JP-Århus bringer et indlæg fra forfatteren journalist Jørgen Skovsted. Skovsted fortæller om diverse kontakter med Jyllands-Posten, medens bogen blev færdigskrevet.


24. september 2009 omtaler Politiken Jørgen Skovsted nye bog. Politikens anmelder skriver med henvisning til Jyllands-Posten, at hensynet til offentligheden for forfatteren har vejet tungere end hensynet til den afdødes familie. Skovsteds tidligere samarbejdspartner antikvarboghandler Rørbæk har udtalt, før han har læst bogen, at bogen er injurierende, uvederhæftigt og useriøst arbejde.

Sagen kendes som "Højbjergmordet", "Mordet i Højbjerg" eller "Lock-Hansen sagen", men efterhånden også som "Rørbæks angreb på Skovsted".

Politiken henviser i deres omtale af Skovsteds bog til deres anmeldelse fra 12. januar 2008 af Rørbæks bog fra julen 2007 om samme sag.

Uddrag af anmeldelse fra 12. januar 2008:
"Lars Rørbæk, jysk forfatter og forlægger, har kastet sig over denne sag, som har optaget så mange i alle årene. Her i hans anden bog om drabssagen ridser han selve begivenhedsforløbet op, interviewer et par nøglevidner og den kriminalkommissær, der længst har haft med sagen at gøre i et forsøg på at komme ind til et muligt motiv og en gerningsmand. Det kan der spekuleres længe over, og det bliver der. Selve sagen er interessant. Desværre er bogen kedeligt disponeret og skrevet. Mystikken spidser ikke til, men flader ud."



23. september 2009


Middagsmagasinet, TV2 Østjylland har besøg af forfatteren Jørgen Skovsted fra Højbjerg, som i en ny bog hævder at vide, hvem der står bag det 40 år gamle mord på Marie Lock-Hansen".


Indslag med Jørgen Skovsted starter 7. min inde i Middagsmagasinet.


En lytter har skrevet til "Formiddag på 4'eren". Hun mener, at det er meget forkasteligt, at værterne Gitte Førby og Kasper Harboe i går i DR P4 fortalte, hvor vidnet den 95-årige Else Larsen bor. Fru Larsen mener stadig, at det var morderen der opsøgte hende nogle dage efter drabet. (Foto fra DR).


Else Larsen fortalte ved pressemødet 21. september 2009 om de to gange en mand opsøgte hende et stykke tid efter drabet. TV2OJ optog. Forlægger og forfatter lyttede. (Foto: DB).

(DB: Der er ikke første gang Else Larsen fortæller om sine oplevelser og desuden tror jeg ikke, at det var morderen, men Marie Lock-Hansens elsker, der opsøgte Else Larsen. Fru Larsen, der husker mange detaljer og som ikke er bange for noget, siger også, at det bestemt ikke er den mand hun talte med, som nu er omtalt som gerningsmand i bogen).


I dagens lokalavis bringes en tegning med relation til Højbjergmordet.



22. september 2009


Fra 1-17. september 2009 var opslag på www.Kriminalsager.DK/Lock-Hansen nogenlunde jævnt fordelt hen over måneden, men i dagene 18-22. september 2009 steg antal hits betydeligt.




22. september 2009. Camilla Kjærgaard Olesen fra Lokalavisen/Århus taler med de nuværende ejere af den meget omtalte villa.


Webmaster, journalist Karsten Smed, TV2OJ har opdateret Internetsiden om "Højbjergmordet / Lock-Hansen sagen". (Foto fra TV2 Østjylland: Dines Bogø med den nye bog, der blev præsenteret i villaen på Hestehavevej).


22. september 2009 har Gitte Førby og Kasper Harboe forfatteren journalist Jørgen Skovsted i studiet kl. 11.15.


Bogans Forlag har udsendt den nye bog om "Højbjergmordet / Lock-Hansen sagen".


22. september 2009. Århus Stiftstidende. Karsten Bjørno skriver om pressemødet dagen før i villaen på Hestehavevej. Han omtaler også antikvarboghandler Lars Rørsbæks uvenskab med forfatteren til den nye bog. Lars Rørbæk, der selv har skrevet 1½ bog om sagen, fordømmer sin tidligere ven og samarbejdspartner. Umiddelbart før deres fælles bog om samme sag udkom i december 2006, blev samarbejdet afbrudt. Siden har "Lock-Hansen sagen" i flere perioder været mere præget af dette brud og f.eks. af, hvem af de to der har kritiseret Århus politi mest.


22. september 2009. Kim Pauli, JP-Århus citerer antikvarboghandler Lars Rørbæk, der på det kraftigste tager afstand fra sin tidligere ven og samarbejdspartner forfatteren Jørgen Skovsted. JP-Aarhus har kontaktet advokaten, der repræsenterer enken efter den formodede gerningsmand. Advokaten har ingen kommentarer.

Antikvarboghandler Lars Rørbæk, der har skrevet 1½ bog om sagen, har tidligere beklaget sig over Østjyllands politi, andre personer der beskæftiger sig med sagen og nu igen over sin tidligere ven og samarbejdspartner journalist Jørgen Skovsted.



21. september 2009


Villaen Hestehavevej 2B, Højbjerg set fra Oddervej den 21. september 2009. (Foto: DB).


21. september 2009. Foto tv. På vej til pressemøde: Danmarks Radio - Lokalavisen/Århus - Århus Stiftstidende. Foto th. Fotograf Axel Schütt og reporter Karsten Bjørno fra Århus Stiftstidende lytter. De står på det sted i hall'en, hvor Irma Frier Rasmussen faldt om efter, at hun var blevet skudt. (Fotos: DB).


Mandag 21. september 2009 blev den nye bog præsenteret på gerningsstedet i villaen på Hestehavevej 2B, Højbjerg. Tilstede var bl.a. repræsenteret for medier. Forlagsdirektør Steen Piper og forfatteren Jørgen Skovsted omtaler her indholdet i bogen. (Foto: DB).


21. september 2009. Else Larsen fortæller om, hvordan hun oplevede det, da hun blev bedt om at ringe efter politi og ambulance. Kasper Harboe, vært på "Formiddag på 4'eren", DR P4 Østjylland, optager. (Foto: DB).


21. sepember 2009. Journalist Pelle Bank og fotograf Per Bracher fra TV2 Østjylland deltog i pressemødet. Et uddrag af TV2OJs optagelser blev sendt samme aften. Se klippet fra kl. 19.30. (Foto: DB).


Journalist Pelle Bank spørger "Betragter du sagen som opklaret?". Dines Bogø svarer: "Næ, der gør jeg ikke ....... Vi mangler bl.a. svaret på, hvorfor sagen ikke skulle opklares".


Marie Lock-Hansens nevø Hans Jørgen Petersen siger til TV2: "Den omtalte kan være lige så sandsynlig som flere andre, der har været nævnt".


21. sepember 2009. Webmaster journalist Karsten Smed fra TV2 Østjylland har opdateret siden om "Højbjergmordet.


Lokalavisen/Århus ved Camilla Kjærgaard Olesen skriver om den nye bog.

Efter præsentation fortalte genboen Else Larsen (95 år), hvad hun oplevede på drabsdagen 10. november 1967. Jørgen Skovsted siger: "Syv vidner så en lille grøn Morris Mascot, men den blev aldrig fundet, selv om politiet burde have fundet den. Der er også noget mystik omkring, hvilke personer der ikke blev afhørt".


Kurt Nicolaisen og Dines Bogø drøftede detaljer i bogen med forfatteren efter pressemødet.


Lars Rørbæk udsender pressemeddelelse, hvor han fordømmer sin tidligere samarbejspartner og dennes nye bog. I samme pressemeddelelse er pudsig nok en reklame for Lars Rørbæks egen bog om "Lock-Hansen sagen.



20. september 2009


JP-Århus skriver om Jørgen Skovsteds nye bog. Redaktør Jens Kaiser, der har fulgt sagen i mange år, mener, at der er forskel på, at skrive navnet på en formodet gerningmand i et tidsskrift og at oplyse samme navn i en bog. Jens Kaiser henviser til de to artikler, som journalist Allan Vendeldorf skrev i 2006 og 2007 om den formodede morder.



19. september 2009


Journalist Jørgen Skovsted. Interview i TV2 Østjylland 19. september 2009 kl. 19.30.


Forholdet i ægteskabet mellem Marie og Oscar Lock-Hansen har ofte været omtalt i artikler og bøger. Var det alene det efterhånden anspændte forhold i 1966-1967, der udelukkende var årsag til drabet? Læs også om Oscar som guide i Rom. (1962. Privatfoto fra hjemmet på Hestehavevej 2B. DB-arkiv).


Lørdag, 19. september 2009.

BT (tv) gengiver navnet på den advokat, der i bogen er omtalt som gerningsmand.

Jyllands-Posten (midt) hæfter sig ved, at forfatteren Jørgen Skovsted nævner navnet på advokaten. JP omtaler også, at journalist Jørgen Skovsted tidligere har udgivet en bog om sagen sammen med en lokal antikvarboghandler. I JP-Århus er sagen mere detaljeret omtalt.

Århus Stiftstidende (th) har talt med enken til den formodede gerningsmand. Reporteren Karsten Bjørno har også talt med enkens advokat.

22. december 2006 havde Ekstra Bladet en stor opsat artikel om sagen skrevet af den lokale EB-redaktør. Der var også interview med enken og dennes advokat. Advokaten frarådede tilsyneladende, at man foretog sig noget. Ekstra Bladet fulgte aldrig op på sagen.

Flere aviser bringer omtale af bogen i stor opsætning. Enkelte aviser gengiver navnet på den formodede gerningsmand.

Flere aviser omtaler nogle af de tidligere teorier, der har været om motiv til drabet.

DR P4 Østjylland følger op på gårsdagens indslag om det de kalder en kontroversiel bog.

Enken efter den omtalte formodede gerningmand bliver i Århus Stiftstidende citeret for, at hun er chokeret over, at hendes mands navn nævnes. Hun udtaler, at det er noget sludder og hun har kontaktet sin advokat.

Mandag 21. september 2009 er pressen inviteret til møde med forfatteren.



18. september 2009


Lokalavisen Århus omtaler den nye bog.

TV2 Østjylland omtaler bogen på deres Internetside. Flere aviser gengiver på Internet lidt over frokosttid Ritzaus korte omtale af bogen.

DR P4 Østjylland kontaktede sent  på eftermiddagen Østjyllands Politi. Radiojournalisten ville høre, hvad politiet mente om indholdet i bogen. En formodet gerningsmand nævnt med navn og en forfatter, der mener, at politiet ikke gjorde deres arbejde godt nok. Talsmanden for Østjyllands Politi havde ingen kommentarer.


Berlingske Tidende bringer i lighed med mange andre aviser Ritzaus omtale af den nye bog.

Politiinspektør Ole Madsen, Østjyllands Politi siger i.flg. Ritzaus Bureau, at hvis der var noget at komme efter var det taget op forlængst.

Flere medier har kontaktet forfatteren i forbindelse med ønsket om en kommentar til omtalen af den nye bog lørdag den 19. september 2009.

Fra tirsdag den 22. september 2009 er journalist Jørgen Skovsteds bog "Den sandsynlige morder" til salg hos boghandlerne.



5. august 2009

Forlaget Bogan oplyser, at journalist Jørgen Skovsteds ny bog "Den sandsynlige morder" udkommer primo september 2009.



Juli 2009

TV2 Østjlylland genudsender i juli 2009 de tre store indslag fra 2007.

http://m-nordfra.dk/TV2OJ/index.html

Indslag kan også genses via internet: http://www.tv2regionerne.dk/reg2005/?r=7

10. juni 2009

Den nye bog "Den sandsynlige morder" af forfatteren, journalist Jørgen Skovsted forventes senest 15. oktober 2009 i.flg. omtaler på internet.



24. maj 2009

Forfatter og journalist Allan Vendeldorf offentliggjorde artiklen "Et pletfrit offer" den 24. oktober 2006. Her navngav han gerningsmanden til drabet i Højbjerg.

Siden er der udkommet flere bøger, fortsat skrevet mange artikler og TV har lavet reportager om "Lock-Hansen sagen".

Udvalgte dele af Allan Vendeldorfs artikel fra 2006 og fortsættelsen fra 2007 er også medtaget i Jørgen Skovsteds kommende bog "Den sandsynlige morder".

Efter at det er blevet kendt, at der kommer en ny bog, er Vendeldorf blevet kontaktet fra flere sider og det bevirkede, at han skrev et indlæg på sin blog.

Allan Vendeldorf skriver i sin blog om Lock-Hansen sagen.



6. maj 2009


Ny bog af forfatter og journalist Jørgen Skovsted: "Den sandsynlige morder".

I den nye bog afsløres den sandsynlige gerningsmand til Højbjerg-mordet i november 1967 og  forfatteren Jørgen Skovsted kommer ind på, at enten arbejdede politiet ikke professionelt eller også dækkede man over morderen!

Hverken politi eller statsadvokat vil have mordsagen genoptaget skriver Jørgen Skovsted, for sker det, vil en ny retssag afsløre en korrupt efterforskning.

I bogen kommer afslørende detaljer, der fortæller om, hvorfor Marie Lock-Hansen skulle myrdes netop den fredag formiddag i november 1967. Altså ikke en tilfældig kvinde, et tilfældigt hus og en tilfældig dag, som man gennem de mere end 40 år ofte har hørt udtalt.

Mange uafhængige kilder er med forskellige udgangspunkter kommet frem til samme gerningsmand.

I bogen vil der være nye fotos med relation til personkredsen omkring Marie Lock-Hansen.

Forlaget forventer at indholdet i bogen vil vække opsigt og at politiet vil forsøge at tilbagevise de fremsatte udsagn.

Bogen kan allerede nu bestilles til levering senere på året.

For et år siden skrev Jørgen Skovsted et indlæg, hvor han også omtalte den lille grønne Mascot/Partner, som er en vigtig brik i sagen. Læs indlæg her.


I oktober 2007 fortalte forfatter og journalist Jørgen Skovsted (født 1950) om "Lock-Hansen sagen" på biblioteket i Højbjerg. Jørgen Skovsted kom i sine foredrag allerede dengang ind på, hvem den mest sandsynlige gerningsmand var. (Foto: Jørgen Diswal).



Januar 2009


Ulla Hauton. (Foto i Dagbladet).

På diverse debatfora på Internet sættes afdøde journalist Ulla Hauton (1933-1989) i forbindelse med Lock-Hansen sagen. Ud over titlen journalist hæftet også betegnelserne voldsfeminist og maoist på Ulla Hauton!

I.flg. det opgivne arbejdede hun på dagblade i det Østjyske område. Hun skulle have haft særdeles tæt kontakt til Gotfred Appel (1924-1992). Appel sættes også i forbindelse med Blekingegadebanden. Forfatteren Peter Øvig Knudsen skriver om Ulla Hauton i sin bog om banden.

Fordi man ret tidligt (bl.a. en leder ved kriminalpolitiet i Århus) satte drabet på Marie Lock-Hansen i forbindelse med spionage og koldkrig spørger man om, der kunne være en forbindelse til aktive kredse på den helt yderste venstrefløj. Officielt boede Ulla Hauton i København også i den periode, hvor hun arbejdede i Århus.