1945. Rekreation på KlithotelletD. BogøWebmaster: Dines Bogø

Carl Mogensen: Generelt

Medens Carl Mogensen var på et længere rekreationsophold i skibsreder Knud Lauritzens private ejendom "Klithotellet" (i dag Klithuset) i Dronningmølle, Nordsjælland, modtog han den 31. oktober 1945 et telegram fra vennen Erik Vogt.

Telegrammet oplyste, at politiadvokat Aage Lotinga fra Københavns politi havde meddelt, at alle anklager for værnemageri var frafaldet.


Politiadvokat Aage Lotinga, der i oktober 1945 frikendte Carl Mogensen for alle anklager for værnemageri. Aage Lotinga kendte Carl Mogensen privat, da de begge var medlemmer af Eventyrernes Klub.

Erik Vogt
Tv: Telegrammet Carl Mogensen havde ventet på. Th: Klithotellet. Foto udlånt af Gilleleje Lokalarkiv.

Carl Mogensen havde ellers været meget nervøs for resultatet af politiets undersøgelse, og det var derfor han var på rekreation. Officielt var han på Klithotellet, fordi han efter sigende havde været udsat for hårdhændet behandling af tysk politi i 1945! Han dulmede nerverne på Klithotellet ved at tage sig særdeles kærligt af lederen, oversygeplejerske, frk. Ellen Børgesen.

De unge modstandsfolk kaldte spøgefuldt den ellers meget afholdte oversygeplejerske for "Dragen", og hotellet gik i daglig tale under navnet "Sprithotellet". Der var særdeles livligt på "hotellet" i de måneder.

Til en af modstandsfolkene på hotellet fortalte Mogensen, at det han var nervøs for var, at franskmændene skulle opdage, at han i 1940 havde videregivet en fransk militærkode til tyskerne. Koden havde han havde fået til opbevaring.

Til andre fortalte Carl Mogensen, at den kode han videregav var falsk, og at det var efter aftale med kontakter fra Fremmedlegionen, at tyskerne fik den falske kode. Historien om den franske kode har ofte været omtalt, også af Mogensen selv. Politiet videregav historien til pressen i april 1946.

Klithuset Dronningmoelle

Nyere fotos af Klithuset.

Mogensens officielle aktiviteter fortsatte på "Klithotellet". Sekretæren Birgitte tog toget fra København til Dronningmølle for at få diverse underskrifter og instruktioner.

Carl Mogensens ikke-officielle aktiviteter fortsatte også. Kaj Hansen, der havde været leder af Lysglimt, kom også på besøg. Under besættelsen havde kriminaloverbetjent Kaj Hansen sammen med Carl Mogensen haft en "anden parallel kontakt" til redaktør Leif B. Hendil i Malmø.

På hotellet mødte Carl Mogensen bl.a. "Uffe", læge Hugo Horwitz, der havde været aktiv i Bopa, samt flere medlemmer af Studenternes Efterretningstjeneste. Sidstnævnte organisation fungerede fortsat i adskillige årtier efter Befrielsen under betegnelsen "Stay Behind".